Uw gewichtsconsulent

 

Algemene informatie over overgewicht

Algemene informatie over overgewicht

Overgewicht is een wereldwijd probleem en is niet beperkt tot de landen waar een grote welvaart heerst. Overgewicht komt in Nederland voor bij ongeveer 57% van de mannen en 42% van de vrouwen. Zelfs bij kinderen zien we overgewicht, ongeveer bij 18% van de Nederlandse bevolking. Bij overgewicht is er sprake van een te grote vetvoorraad en een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot de lichaamslengte.

Het vaststellen van overgewicht kan op verschillende methoden worden gaan. Ik maak hierbij gebruik van de Body Mass Index, oftewel BMI.

Lager dan 17,5 Anorexia
17,5 tot 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 25 Normaal gewicht
25 tot 30 Overgewicht
30 tot 40 Obesitas
Hoger dan 40 Extreme obesitas

Helaas is het niet voor iedereen haalbaar om een BMI tussen de 18,5 en 25 te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat een gewichtsverlies van 5 tot 10% de gezondheidsrisico's al beduidend verminderen.

In de loop der jaren is er veel reclame gemaakt voor verschillende diëten en medicijnen die het gewichtsverlies bevorderen. Menig mens met overgewicht heeft wel eens een dieet gevolgd. Bij veel diëten vliegen de kilo's in het begin er heel snel vanaf, soms wel 2 tot 2,5kg per week. Echter wordt een gezonde(re) levensstijl hier vaak niet mee bereikt. Een ander nadeel van diëten volgen waarbij u snel en veel afvalt, is dat op de lange termijn het gewicht er weer aankomt, en tot overmaat van ramp kunnen mensen zelfs zwaarder worden dan voorafgaand aan het dieet.

De behandeling bij mij is erop gericht om u met een gezonde(re)/ bewuste voeding geleidelijk te laten afvallen. Het voedingspatroon is een wijziging voor het leven, waardoor de kilo's er makkelijk vanaf blijven.

“Ik mag alles eten” methode

Ik werk via de "ik mag alles eten" methode. Dit is een 9 weken durend traject waarin je zelfstandig (bijvoorbeeld met e-coaching) of met begeleiding aan de slag gaat met je leefstijl. Door een bewuste/ gezonde verandering van je leefstijl zal je gewicht verliezen.
Het is geen dieet, maar een verandering van je leefstijl.
Hieronder een filmpje van Annemarijn die met deze methode 32 kilogram afviel.