Uw gewichtsconsulent

 

Recepten

Wat zullen we vanavond eten? Iedereen is wel eens inspiratie-loos als het aankomt op eten.

Laat je inspireren door onderstaande heerlijke en gezonde recepten!

Onderstaande benodigdheden zijn voldoende voor 6 stuks.

Ingrediënten:

  • 4 eieren.
  • 1dl room.
  • 1 bosje lente uitjes.
  • 6 kers tomaatjes.
  • 100 gram ham.
  • 50 gram geraspte kaas.
  • Peper en zout.

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de muffinvormpjes in met wat olie (je kunt ook cupcake papiertjes gebruiken).
  • Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes. Snijd de ham in blokjes en de tomaatjes in vieren.
  • Klop de eieren met de room, peper en zout op tot een luchtige massa.
  • Doe onderin de vormpjes een laagje van de geraspte kaas en daarop de lente uitjes, hamblokjes en tomaatjes.
  • Vul nu de vormpjes ongeveer voor 3/4 met de ei en strooi de restant van de geraspte kaas erover.
  • Bak de muffins in circa 15 minuten gaar in de oven.
  • Laat ze na het bakken in de oven staan om af te koelen, eventueel de deur van de oven op een kiertjes zetten.

Dit nagerecht is voor 2 personen.

Ingrediënten:

  • 2 blaadjes gelatine.
  • 3 sinaasappels.
  • 2 eetlepels (sinaasappel)jam (zonder suiker).
  • 200 gram magere kwark.
  • Olie.

Bereidingswijze:

  • Week de blaadjes gelatine gedurende 10 minuten in koud water.
  • Pers 2 sinaasappels uit en verwarm de helft van het sap. Knijp de gelatine blaadjes goed uit en laat het oplossen in het hete sap. Voeg de rest van de sap toe. Roer het sapmengsel en de jam door de kwark. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Bestrijk een puddingvorm of kom met een dun laagje olie. Schep het mengsel in de vorm. Laat de pudding op een koele plaats goed opstijven.
  • Snijd de andere sinaasappel in partjes en halveer deze. Stort de pudding op een mooie schaal en garneer met de sinaasappelpartjes.

Bron: voedingscentrum.

Dit is een bijgerecht voor 4 personen. Wil jij eens iets anders serveren dan de “normale” frites? Deze pastinaakfrites zijn heel erg lekker bij rood vlees of wild.

Ingrediënten:

  • 1kg pastinaak.
  • 2 takjes rozemarijn.
  • 1 teen knoflook.
  • 2 eetlepels (olijf)olie.
  • 50 gram Parmezaanse kaas.
  • Bakpapier.

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de pastinaak en snijd in frites. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd fijn.
  • Pers de knoflook boven de olie uit. Besprenkel de pastinaakfrites met de knoflookolie en bestrooi met de rozemarijn en eventueel zout.
  • Bak circa 35 minuten in het midden van de oven. Schep na 10 en 25 minuten om.
  • Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Schep de pastinaakfrites na 35 minuten oventijd nogmaals om en bestrooi met de kaas. Bak nog 10 minuten om de kaas te laten smelten.

Bron: Allerhande.

Dit recept is voor 2 personen.

Ingrediënten:

  • 400 gram pompoen.
  • 1 kleine ui.
  • 2 stengels bleekselderij.
  • 1 eetlepel olie.
  • 1 eetlepel kerriepoeder.
  • 1 theelepel karwijzaad.
  • Citroensap.
  • 150 gram zilvervliesrijst.
  • 100 gram rode linzen.
  • 25 gram walnoten.

Bereidingswijze:

  • Schil de pompoen, verwijder de draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ui schoon en snijd in hem klein. Was de bleekselderij en snijd in kleine boogjes.
  • Fruit de ui met de kerrie en karwijzaad in de olie. Voeg de pompoen en bleekselderij toe, giet er een beetje water bij en laat de groenten in 10 minuten gaar worden.
  • Maak de groenten op smaak met het citroensap en eventueel een beetje peper.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Hak de walnoten fijn. Laat de linzen goed uitlekken en spoel ze eventueel na met water.
  • Meng de walnoten en linzen door de rijst en schep het groentemengsel erover.

Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1/2 ongesneden volkorenbrood, hoe donkerder hoe beter.
  • 2 rijpe tomaten.
  • 1 teentje knoflook.
  • 2 eetlepels olijfolie.
  • 80 gram bacon.
  • 1 avocado.
  • 1 uitgeperste limoen.
  • 2 hardgekookte eieren.

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd van het brood 8 grove sneden. Pureer de tomaten met de knoflook en de olie en breng op smaak met peper en zout.
  • Besmeer de sneden brood aan 1 zijde royaal met het tomatenmengsel. Leg de sneden op een rooster of bakplaat en zet het gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak de bacon krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de avocadovruchtvlees in dunne plakjes en besprenkel met het limoensap. Snijd de eieren in plakjes.
  • Beleg de tomatentoast met plakjes avocado, bestrooi (indien gewenst) met peper. Leg de bacon en de plakjes ei erbovenop. Leg een snee tomatentoast erop (met het tomatenmengsel naar onder).
  • Snijd de sandwich diagonaal door midden en zet eventueel vast met een prikker.

Dit recept is voor 2-3 personen.

Ingrediënten:

  • 300 gram kipfilet.
  • 1/2 komkommer.
  • 1 wortel.
  • 100 gram Shi Take of kastanje champignons.
  • 1 rode paprika.
  • 50 gram paksoi.
  • 50 gram taugé.
  • 1 blikje bamboescheuten.
  • 1 teentje knoflook.
  • 1 theelepel sambal.
  • 1 eetlepel oestersaus of vissaus.
  • 1 eetlepel Ketjap Manis en Asin.
  • 1 eetlepel gembersiroop.
  • 4dl kippenbouillon.
  • 2-3 theelepels maïzena.
  • 1 eetlepel wokolie (of andere olie om in te bakken).

Bereidingswijze:

  • Snijd de komkommer, paksoi en paprika in grove repen, de shi take in plakjes en de wortel in wat dunnere reepjes of plakjes. Snijd de kipfilet in reepjes.
  • Laat de wokolie goed heet worden in de wok en roerbak de kipreepjes totdat ze gaar zijn.
  • Haal de kipreepjes uit de wok en roerbak de groenten met uitzondering van de taugé. Bak de groenten niet te lang zodat ze knapperig blijven.
  • Voeg de oestersaus (of vissaus), ketjap, gembersiroop, kippenbouillon en kipreepjes toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg naar smaak de knoflook en sambal toe.
  • Voeg de laatste minuut de taugé toe en bind het geheel af met maïzena.

Serveertips:

  • Serveer dit met rijst, bami of noodles.
  • In plaats van kip zou je ook kunnen kiezen voor grote garnalen, reepjes rundvlees of varkensvlees.
  • Wil je toch liever vegetarisch? Geen probleem, voeg er reepjes ei toe in plaats van de kip.
  • Niet zoveel tijd om te alles te snijden? In de supermarkt is een ruime keuze van voorgesneden wokgroenten.

Ingrediënten:

  • 200 gram ontpitte dadels.
  • 1 kop ongebrande, ongezouten gemengde noten.
  • 1 eetlepel lijnzaad.
  • 1 eetlepel zonnebloempitten.
  • 1 kop havermout.
  • 1 eetlepel kaneel.
  • 1 eetlepel chocolade schaafsel (bij voorkeur met minimaal 80% cacao).
  • 1 eetlepel honing.
  • 1 eetlepel kokosolie.
  • 1 eetlepel water.

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Verwarm de honing, kokosolie en water voorzichtig in een pannetje. Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine en maal deze fijn tot er een grove structuur ontstaat.
  • Bekleed een rechthoekig bakblik met bakpapier. Meng het notenmengsel met de saus uit het pannetje. Roer alles goed door.
  • Verdeel alles in het bakblik en druk stevig aan.
  • Bak het geheel in het middel van over gedurende 20 minuten. Haal daarna het blik uit de oven en maak met een mes inkepingen zo groot als jij de stukken wilt hebben. Laat het geheel zo afkoelen. Na het afkoelen kan je het bakblik verwijderen en de stukken makkelijk in stukken breken.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram witte asperges.
  • 100 gram sojaboontjes (Edamame).
  • 250 gram eiernoedels.
  • 1 limoen, schoongeboend.
  • 5 eetlepels Japanse sojasaus.
  • 15 gram koriander.
  • 3 eetlepels arachideolie.
  • 0,5 eetlepel pittige chilisaus.
  • 300 gram rauwe, gepelde roze garnalen.
  • 2 centimeter verse gember.

Bereidingswijze:

  •  Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden. Verwijder de houtachtige onderkant. Snijd de asperges in schuine stukjes van 1,5 centimeter.
  • Dop de sojaboontjes. Bereid de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de groene schil van de limoen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de andere helft in partjes. Meng het limoenrasp en -sap met de sojasaus tot een dressing. Snijd de koriander fijn en meng 1 eetlepel met de dressing. Schil en rasp de gember.
  • Meng de olie en chilisaus met de garnalen. Verhit een wok zonder olie of boter en roerbak de garnalen gedurende 2 minuten op hoog vuur. Voeg de asperges en gember toe en roerbak nogmaals 3 minuten. Voeg de sojaboontjes toe en haal van het vuur.
  • Meng de sojadressing met de eiernoedels en verdeel over 4 kommen (of diepe borden). Schep de asperges en garnalen erover en serveer met de overgebleven koriander.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 150ml karnemelk.
  • 100 gram roquefort (blauwaderkaas).
  • 70 gram pecannoten.
  • 400 gram bleekselderij.
  • 450 gram witlof.
  • 160 gram gerookte kipfilet.
  • 2 handperen.
  • 75 gram veldsla.

Bereidingswijze:

  • Doe de karnemelk en roquefort samen in een hoge beker en pureer dit tot een dressing met de staafmixer. Breng op smaak met peper.
  • Verhit een koekenpan (zonder boter of olie) en rooster de pecannoten gedurende 3 minuten. Laat afkoelen op een bord.
  • Snijd de bleekselderij in stukjes van 1/2 cm. Verwijder de stronken van de witlof en verdeel de rest in 3 stukken. Snijd de kipfilet is brunoise (stukjes van 1x1cm). Snijd de peren in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in dunne plakjes.
  • Meng het witlof, de bleekselderij, kip, peer en veldsla. Schep de dressing ervoor en bestrooi het geheel met pecannoten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 hele bloemkool (in roosjes).
  • 4 gekookte eieren.
  • 400 gram kip (in blokjes).
  • 200 ml kokosmelk (light).
  • 1,5 eetlepel rode curry pasta.
  • 500 gram sperziebonen.
  • 1 pak tomatenblokjes à 400 gram.
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden).
  • 50 gram cashewnoten.

Bereidingswijze:

  • Blancheer de bloemkool en sperziebonen gedurende 3 minuten (water koken en groenten pas toevoegen als het water kookt).
  • Bak de knoflook in een beetje olie in een grote pan of wok. Voeg de kip toe en als deze gaar is de rode curry pasta.
  • Giet de kokosmelk  en tomatenblokjes erbij. Laat het mengsel enkele minuten garen.
  • Voeg de bloemkool en sperziebonen toe en verwarm dit even mee.
  • Verdeel het over diepe kommen of borden en garneer met een gekookt eitje en cashewnoten.

Lekker met: zilvervliesrijst (75 gram ongekookt per persoon).

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1200 gram aardappelen (kruimig of stamppot).
  • 2 uien.
  • 150 ml melk.
  • 50 gram boter.
  • 1 eetlepel mosterd.
  • 800 gram gesneden andijvie.

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en snipper de ui. Doe beide in een ruime kookpan en voeg zoveel water toe dat alles net onder staat. Breng aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan nog even droog stomen.
  • Verhit in de tussentijd de melk in een steelpan. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Roer de melk, boter en mosterd er met een houten lepel erdoor tot er een luchtige puree ontstaat. zet de pan op laag vuur en meng de andijvie in delen erdoor. Blijf roeren tot de andijvie licht geslonken is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Lekker met: uitgebakken spekjes, gerookte kipreepjes, rookworst, blokjes oude kaas, piccalilly, Amsterdamse ui en augurk.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 400 gram krielaardappelen.
  • 150 gram runderreepjes.
  • 2 eetlepels olie.
  • 400 gram Hollandse roerbakgroenten (en eventuele restjes groenten uit de ijskast).
  • 2 takjes selderij.
  • 2 takjes peterselie.

Bereidingswijze:

  • Was de krielaardappelen en halveer ze.
  • Kook de aardappelen gedurende 10 minuten, giet af en laat iets afkoelen.
  • Verwarm de olie in een wok en roerbak hierin de runderreepjes en de aardappelen.
  • Voeg de groente toe en roerbak deze enkele minuten mee op hoog vuur.
  • Was de selderij en peterselie, knip of snijd de blaadjes fijn en strooi dit over het geheel.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kg kruimige aardappelen.
  • 1 struik bleekselderij.
  • 2 smaakvolle, zoete appels
  • 100ml magere of halfvolle melk.
  • 25 gram boter.
  • 1 citroen (schoon geboend).
  • 50 gram walnoten (grof gehakt).

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de bleekselderij in boogjes van 1/2cm breed en kook 2 minuten in water met eventueel zout.
  • Snijd ondertussen de appels (met schil) in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne  reepjes. Verhit de melk. Voeg dit samen met de boter toe aan de aardappelen en stamp met de pureestamper tot puree.
  • Voeg de bleekselderij en appel toe en verwarm al roerend 2 minuten op middelhoog vuur. Rasp de schil van de citroen boven de stamppot en meng dit goed. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Garneer met de grof gehakte walnoten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 gram pompoen.
  • 1 ui.
  • 100 gram chorizoworst.
  • 150 gram linzen.
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
  • 1 teen knoflook.
  • 3 eetlepels olijfolie.
  • 1 liter kippenbouillon.
  • 2 eetlepels citroensap.
  • Paprikapoeder.

Bereidingswijze:

  • Spoel de pompoen af, halveer, schil en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd en snipper de ui. Snijd de chorizo in plakjes. Hak de Italiaanse kruiden en knoflook fijn.
  • Verhit in een soeppan de olie en fruit de ui glazig. Schep de pompoen met paprikapoeder door de ui en bak 5 minuten zachtjes mee. Schenk de bouillon erbij en breng het aan de kook. Kook de pompoen in 15-20 minuten gaar.
  • Bak in een droge koekenpan op laag vuur de chorizo uit, neem uit de pan en laat op leukenpapier uitlekken. Verwarm in een koekenpan de olie en fruit de knoflook. Schep de linzen met de Italiaanse kruiden erdoor en verwarm zachtjes. Pureer de pompoen in bouillon met een staafmixer tot een gladde, lichtgebonden soep.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook  en laat de soep 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met cde citroensap, peper en eventueel zout.
  • Schep de pompoensoep in 4 wijde kommen of diepe borden. Leg de linzen in het midden en garneer met de plakjes chorizo.

Ingrediënten:

– 150 gram zilvervliesrijst.

– 2 bosuitjes.

– 1 teentje knoflook.

– 1/2 Spaanse peper.

– 200 gram verse ananasstukjes (niet uit blik!).

– 2 eetlepels olijfolie of wokolie.

Bereidingswijze:

– Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

– Maak de bosuitjes en knoflook schoon en snijd dit klein.

– Snijd het stukje peper fijn.

– Fruit de bosui, knoflook en peper zachtjes in de olie.

– Bak de rijst al omscheppend mee.

– Voeg gedurende de laatste minuut de ananas toe en warm dit mee.

– 1 gedroogd chilipepertje.

– Stukje gemberwortel van 2cm.

– 1 teentje knoflook.

– 1 theelepel gemalen komijnzaad.

– Mespuntje kurkuma.

– 1 eetlepel citroensap.

– 2 stukjes koolvisfilet.

– 1 eetlepel vloeibare margarine.

Bereidingswijze:

– Verkruimel het pepertje.

– Schil de gember en rasp het stukje fijn en meng dit met het fijngemaakte peper.

– Pers de knoflook hierboven uit en wrijf er de komijn, kurkuma en het citroensap door.

– Wrijf hiermee de stukjes vis in en laat ze afgedekt in de koelkast marineren. Doe dit minimaal 1 uur.

– Verwarm de grill van de oven.

– Leg in een ovenvaste schaal de stukjes vis en verdeel de margarine hierover.

– Laat de vis onder de hete grill gedurende 10-12 minuten gaar worden.

– Kook in de tussentijd de snijboontjes in ruim kokend water gedurende 5-7 minuten.

Ingrediënten:

– 200 gram kipdijfilet.

– 5 aardappelen.

– 1 courgette.

– 1 rode paprika.

– 1 ui.

– 1 bakje champignons.

– 10 cherrytomaatjes.

– Oregano.

– Zout en peper.

– Balsamico-azijn.

– Knoflook.

– Chilisaus.

Bereidingswijze:

– Schil de aardappelen en maak er partjes van. Kook de aardappelen gedurende 5 minuten voor. Giet daarna af.

– Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

– Snijd alle groenten en kipdijfilet (rauw).

– Doe alle ingrediënten in een ingevette ovenschaal.

– Breng de ingrediënten op smaak met bovengenoemde kruiden en specerijen. Meng het geheel.

– Zet de ovenschaal in de oven gedurende 45 minuten. Haal regelmatig de ovenschaal eruit om de ingrediënten te mengen.

Ingrediënten:

– 400 gram sperziebonen.

– 1 teentje knoflook.

– 1 eetlepel (olijf)olie.

– 8 blaadjes basilicum.

– Theelepel geraspte citroenschil.

Bereidingswijze:

– Maak de sperziebonen schoon. Kook de bonen in weinig water in circa 6 minuten beetgaar.

– Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Fruit de knoflook zachtjes in de olie.

– Laat de sperziebonen goed uitlekken en roerbak ze kort mee met de knoflook.

– Was en scheur de blaadjes basilicum en voeg deze toe aan de sperziebonen.

– Breng op smaak met de citroenrasp.

Variatietip:

– Lekker bij een omelet en krieltjes.

– Verwerk dit door een rauwkostsalade voor een lekker bite.

Ingrediënten:

– 75 gram zilvervliesrijst.

– 150 gram biefstuk.

– 1 teentje knoflook, fijngesneden.

– 1 rode peper, in smalle ringetjes.

– 1/2 theelepel gemalen komijn.

– 1-2 cm verse gember, geraspt.

– 1 eetlepel Japanse sojasaus.

– 300 gram broccoliroosjes.

– Een beetje olie.

– 1/2 limoen, in parten.

Bereidingswijze:

– Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

– Snijd de biefstuk in reepjes. Schep deze in een diep bord om met de knoflook, rode peper, komijn, gember en sojasaus.

– Snijd de broccoliroosjes klein.

– Verhit 1 eetlepel olie in de wok en bak de broccoliroosjes al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar. Haal de broccoliroosjes uit de pan.

– Doe nogmaals een beetje olie in de pan en roerbak de biefstuk in 1-2 minuten. Voeg de broccoliroosjes toe.

– Verdeel de rijst op de borden en verdeel de broccoli en biefstuk hierover.

– Serveer op ieder bord met een partje limoen.

Tip:

– Let erop dat je eventueel tijdens de lunch nog iets van rauwkost nuttigt om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten te komen.

Ingrediënten:

– 275 gram meergranenrijst.

– 200 gram cherrytomaatjes (in partjes).

– 4 bosuitjes (fijngesneden).

– 1 bakje peterselie (steeltjes en blad fijngesneden).

– 4 eetlepels yoganaise.

– 1 volle eetlepels geraspte mierikswortel.

– 75 gram spinazie (gewassen en harde steeltjes verwijderd).

– 1 gerookte makreel.

Bereidingswijze:

– Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat afkoelen.

– Schep de tomaatjes, bosui, peterselie, yoganaise en mierikswortel door de rijst. Voeg de spinazie toe en meng dit met de rijst en overige ingrediënten.

– Breng eventueel op smaak met peper en zout.

– Indien de makreel de huid nog bevat, verwijder deze. Verwijder eventuele graten en snijd de vis in stukjes. Leg de makreel over de salade.

Tip:

– Maak de salade de dag ervoor en bewaar in een afgesloten doosje in de ijskast. Lekkere, snelle en gezonde lunch voor op het werk!

Ingrediënten:

– 500 gram witte asperges.

– 2 kippenbouillontabletten.

– 1 prei.

– 30 gram boter.

– 30 gram bloem.

– 125 ml slagroom.

– 2 eieren.

– 50 gram achterham, in reepjes.

Bereidingswijze:

– Schil de asperges rondom met een dunschiller en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de schillen en onderkanten in een soeppan.

– Voeg 1,3 liter water en de bouillontabletten toe. Breng aan de koop en laat 20 minuten zacht koken. Schenk de bouillon door een zeef en vang het vocht op.

– Snijd het witte deel van de prei in ringen. Verhit de boter in een soeppan en bak de prei 5 minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee.

– Voeg de aspergebouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 minuten koken en zet het vuur uit. Voeg de slagroom toe en pureer de soep.

– Snijd de geschilde asperges in stukjes van 2 centimeter en voeg toe aan de soep. Breng weer aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.

– Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard. Prak ze fijn. Schep de soep in kommen en verdeel het ei en de ham erover. Lekker met fijngesneden peterselie.